Sunomono Japanse Komkommersalade · Food for Dads

Inhoudsopgave van: Sunomono Japanse Komkommersalade · Food for Dads


Ik heb de afgelopen week elke avond sunomono gegeten. Het is warm daarbuiten. Zo heet dat ik misschien geen zin heb om te eten? Wie houd ik voor de gek, ik heb altijd zin om te eten.

Vooral komkommers in de zomer. Heck, ik hou altijd van komkommers. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat komkommers mijn favoriete groente zijn. Ze zijn knapperig, ongelooflijk verfrissend en hebben een milde groene smaak die bij bijna alles past.

Ik heb zoveel kyuri no sunomono oftewel Japanse komkommersalade gegeten dat ik denk dat ik binnenkort in een komkommer ga veranderen. Het is zo verkoelend, fris en verfrissend. Het is de perfecte aanvulling op elke maaltijd en soms eet ik het gewoon als maaltijd, zo lekker is het.

sunomono |  www.iamafoodblog.com

Wat is sunomono?

Sunomono zijn gerechten op basis van azijn, een beetje zoals augurken. De “su” in sunomono betekent azijn in het Japans, de “nee” betekent behoren tot en “mono” betekent dingen. Dus sunomono is azijn! Ze worden vaak geserveerd bij Japanse maaltijden, aan het begin of naast de maaltijd.

De azijn accentueert en accentueert de andere smaken in de maaltijd en wekt ook je eetlust. Sunomono is typisch pittig, knapperig en zo, zo goed. Het is licht en gezond en zo ongeveer het perfecte ding om op elk moment te eten.

sunomono |  www.iamafoodblog.com

Hoe maak je sunomono

Sunomono is in wezen een lichte augurk. Je maakt een dressing op basis van azijn en gooit dan je groenten in de dressing en geniet ervan. Het is supereenvoudig en smaakvol voor een kleine hoeveelheid werk.

  1. Maak de dressing. Meng in een boog rijstazijn, mirin en sojasaus.
  2. Snijd en zout de komkommers. Snijd de komkommers in dunne plakjes en zout ze om een ​​deel van het vocht eruit te trekken. Spoel, laat goed uitlekken en knijp het overtollige vocht lichtjes uit de komkommers.
  3. Week het zeewier. Plaats gedroogde wakame in water om te hydrateren en laat goed uitlekken.
  4. Schep de salade om. Meng de komkommer en wakame met de dressing en werk af met geroosterde sesamzaadjes.
  5. Genieten van!
Lees ook:  Panko Breadcrumbs Guide · Food for Dads

dressing sunomono |  www.iamafoodblog.com

ingrediënten

  • Komkommers: ga voor minikomkommers of Perzische, ze hebben een dunne schil en zijn de perfecte combinatie van knapperig en vers.
  • Wakame: wakame is een gedroogd eetbaar zeewier. Wanneer het opnieuw is gehydrateerd, is het zilt, licht zout en zacht met een beetje knapperigheid. Het wordt vaak gebruikt in misosoep of salade.
  • Rijstazijn: rijstazijn is delicaat, zoet en pittig. Het komt in gekruid en ongekruid. De gekruide rijstazijn bevat een beetje zout en suiker. Je kunt beide gebruiken in dit recept, maar als je voor ongekruid gaat, voeg dan een klein beetje zout en suiker naar smaak toe. Je vindt rijstazijn in het Aziatische gangpad of online.
  • Mirin: mirin voegt een beetje zoetheid en diepte toe aan de dressing. Het is een Japanse zoete rijstwijn en een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken. Ze verkopen mirin in het Aziatische gangpad, bij Aziatische supermarkten en online.
  • Sojasaus: Het is het beste om Japanse sojasaus te gebruiken voor dit gerecht, omdat het een lichtere smaak heeft met het juiste zoutprofiel. We houden van Yamasa.
  • Geroosterde sesamzaadjes: Geroosterde sesamzaadjes voegen een beetje knapperigheid en een nootachtige geur toe. Het is de finishing touch!
Lees ook:  Supergemakkelijke, zachte en romige hummus · Food for Dads

rijstazijn |  www.iamafoodblog.com

Welke komkommer voor Japanse komkommersalade?

De beste komkommers voor sunomono zijn die schattige minikomkommers of Perzische komkommers. Japanse komkommers zijn meestal kleiner dan Engelse, met dunnere schil. Tuinkomkommers met een dikke schil en veel zaden zijn niet wat je wilt. Perzische komkommers zijn de dichtstbijzijnde komkommer die je in Noord-Amerika kunt krijgen.

Perzische komkommers |  www.iamafoodblog.com

Komkommers klaarmaken voor komkommersalade:

  1. Snijd dun. Snijd de komkommers in dunne plakjes of gebruik een mandoline om gelijkmatige plakjes te maken.
  2. Zout. Bestrooi de gesneden komkommers met zout om overtollig vocht te verwijderen. Door het vocht eruit te halen, kan de dressing in de komkommer worden opgenomen, waardoor deze smaakvoller wordt. Laat de komkommers 5 minuten staan.
  3. Afspoelen. Nadat de komkommers een hoop water hebben verdreven, spoel je ze af.
  4. Droogleggen. Laat de komkommers goed uitlekken.
  5. Knijpen. Knijp het overtollige vocht er lichtjes uit en je komkommers zijn klaar om aan te kleden. Ze zijn knapperig en klaar om alle heerlijke dressing te absorberen.

komkommers zouten voor sunomono |  www.iamafoodblog.com

Wakame

Wakame is een gedroogd zeewier dat geliefd is vanwege zijn smaak en textuur. Het wordt gedroogd in zakken verkocht en is gemakkelijk te hydrateren. Doe gewoon een kleine hoeveelheid in warm water tot het zacht aanvoelt, ongeveer 5 minuten. Knijp het overtollige water eruit en het is klaar voor gebruik in deze salade. Het is ook een geweldige toevoeging aan miso-soep.

wakame |  www.iamafoodblog.com

Waar wakame kopen

Je kunt wakame vinden waar ze het zeewier bewaren in je plaatselijke Aziatische supermarkt. Ze verkopen het ook online.

Lees ook:  Krokant Japans broodje kip recept · Food for Dads

wakame |  www.iamafoodblog.com

Wat te serveren met sunomono

Je kunt deze salade zo eten of serveren bij gegrilde vis of vlees en rijst. Wij vinden het lekker met zalm of kip karaage met luchtige Japanse rijst.

Tips en trucs

  • Koop de juiste komkommers. U wilt dunne, pitloze komkommers zoals Perzen, die klein, pitloos, zoet en knapperig zijn. Ze zijn extra knapperig in plaats van waterig.
  • Gebruik een mandoline. Als je geweldige mesvaardigheden hebt, gebruik ze dan! Maar als je haast hebt en plakjes van perfect formaat wilt, is een mandoline je vriend.
  • Sla de stap van het zouten niet over. Het zouten van de komkommers voegt smaak toe en trekt extra vocht uit de komkommers. De dressing trekt beter in de komkommers nadat ze gezouten zijn.
  • Voeg extra ingrediënten toe om aan te passen. Voel je vrij om extra items toe te voegen, zoals babygarnalen, tako (octopus) of mungboonnoedels.

Dit is de perfecte zomerse salade of bijgerecht. Zoet, pittig, zout, knapperig, verfrissend en licht. Het is de beste komkommersalade ooit!

sunomono recept |  www.iamafoodblog.com


Sunomono Salade

Verkoelend, knapperig en verfrissend, het is de perfecte aanvulling op elke maaltijd.

Serveert 2

Voorbereidingstijd 10 minuten

Kooktijd minuten

Totale tijd 10 minuten

  • 2 theelepel rijstazijn
  • 2 theelepel mirin
  • 1 theelepel sojasaus Japanse voorkeur
  • 2 Perzische komkommers
  • zout proeven
  • geroosterde sesamzaadjes af te maken

Voedingsfeiten

Sunomono Salade

Hoeveelheid per portie

calorieën 33

% Dagelijkse waarde*

Vet 0,01g0%

Verzadigd vet 0,01 g0%

cholesterol 0,01 mg0%

Natrium 175mg8%

Potassium 7mg0%

Koolhydraten 7g2%

Vezel 2.1g9%

Suiker 1.4g2%

Eiwit 0.3g1%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.