Yakisoba ·

Inhoudsopgave van: Yakisoba ·


Saucy, noodle-y en vol umami, yakisoba is een stevig, alles-in-één gerecht dat absoluut heerlijk is.

Als je in Japan naar een festival gaat, of het nu in de lente, zomer, herfst of winter is, zal er onvermijdelijk een yakisoba-stand zijn. Nette stapels yakisoba wachten op een gigantische grilltop om in containers te worden opgeschept en aan je te worden overhandigd met een paar houten eetstokjes. Voor mij is geen Japans festival compleet zonder het opslurpen van stomende, heerlijke, met umami gevulde yakisoba. Ik mis het leven in Japan zo erg dat het pijn doet. Als het te veel wordt, maak ik een partij yakisoba en Mike en ga ik op ons balkon zitten en eet yakisoba in de frisse lucht en haal herinneringen op.

yakisoba |  www.iamafoodblog.com

Wat is yakisoba?

Yakisoba, letterlijk “gefrituurde noedels” in het Japans, is een klassiek roerbakgerecht met noedels dat een van Japans bekendste noedelgerechten is, naast ramen, soba en udon. Het is een geliefd straatvoedsel, zowel thuis gemaakt als geserveerd in restaurants. Als je van gefrituurde noedelgerechten houdt, zul je dol zijn op yakisoba.

In tegenstelling tot de naam wordt yakisoba eigenlijk niet gemaakt met sobanoedels. Yakisoba is een Japanse versie van Chinese noedels en wordt meestal gemaakt met voorgekookte tarwenoedels die je in de supermarkt kunt vinden. In de winkel worden ze “yakisoba-noedels” genoemd.

Yakisoba is extreem eenvoudig te maken en je kunt elk ingrediënt toevoegen dat je hartje begeert. Klassiek is varkensvlees en kool, maar als je vlees overslaat, kun je gemakkelijk meer groenten vervangen of tofu als eiwit toevoegen. Het is de perfecte snelle maaltijd en geweldig voor het avondeten en het bereiden van maaltijden!

yakisoba |  www.iamafoodblog.com

Hoe maak je yakisoba

  1. Maak de saus. Meng de Japanse Worcestersaus, oestersaus, ketchup, sojasaus en een beetje suiker door elkaar.
  2. Voorbereiden. Snijd al je groenten en snijd je eiwitten in hapklare stukjes. Maak de noedels los.
  3. Kok. Verhit een beetje olie en kook het eiwit en de groenten.
  4. Toss. Voeg de noedels en saus toe en roer tot de saus alle noedels bedekt en alles glanzend is.
  5. Genieten van. Top met zeewier en gember en geniet van warm!
Lees ook:  Gebakken Zalm · Food for Dads

hoe maak je yakisoba |  www.iamafoodblog.com

Wat voor noedels gebruik je voor yakisoba?

Technisch gezien betekent soba “boekweitnoedels”, maar de noedels die voor yakisoba worden gebruikt, zijn helemaal geen boekweit, het zijn eigenlijk mushi chukamen, wat gestoomde noedels in Chinese stijl betekent (“mushi” betekent gestoomd, “chuka” betekent Chinees en “mannen” betekent noedels). Ze lijken erg op ramen-noedels omdat ze zijn gemaakt met water, meel en kansui – een ingrediënt dat helpt bij de textuur en kleur van noedels. Wanneer je yakisoba-noedels in de winkel koopt, worden ze voorgestoomd, zodat je ze snel weer in saus kunt opwarmen.

Welk merk yakisoba noedels?

Er zijn twee populaire merken yakisoba-noedels: Myojo en Maruchan. Ze komen gestoomd, bedekt met olie en verpakt in individuele porties. Je vindt ze in het gekoelde gedeelte van de meeste Aziatische supermarkten. Als je geen yakisoba-noedels kunt vinden, kun je ook verse ramen-noedels, gedroogde instant ramen-packs zonder kruiden of chow mein-noedels gebruiken. Ze werken allemaal geweldig!

lo mein noedels |  www.iamafoodblog.com

Mijn favoriete noedels voor yakisoba

Ik gebruik graag gestoomde Chinese noedels voor yakisoba. De pakjes yakisoba-noedels uit Japan zijn superhandig, maar de noedels hebben de neiging om te breken. Omdat yakisoba een kijk op Chinese noedels is, gebruik ik liever Chinese gekookte noedels of lo mein noedels. In wezen zijn het mushi chukamen, gestoomde Chinese noedels. Je kunt deze vinden in het gekoelde gedeelte van Aziatische supermarkten, ze worden meestal aangeduid met ‘gekookte noedels’, ‘olienoedels’ of ‘lo mein-noedels’.

Yakisoba-saus

Yakisoba-saus bestaat uit Japanse Worcestersaus, oestersaus, ketchup, sojasaus en een beetje suiker. Ik mix het meestal gewoon thuis, maar ze verkopen ook yakisoba-saus, in een handige knijpfles. Je vindt het online of in Aziatische supermarkten.

yakisoba saus |  www.iamafoodblog.com

Japanse Worcestershiresaus

Japanse Worcestershire-saus lijkt bijna op Lea en Perrins Worcestershire-saus, maar dan helemaal anders gemaakt. Japanse Worcestershire, meestal “sosu” (ソース) genoemd, is een zoete, hartige, pittige saus gemaakt van fruit, groenten, suiker en kruiden. Het smaakt heel anders dan Worcestershire-saus. Je kunt Japanse Worcestershire-saus online of in Aziatische supermarkten kopen. De meest populaire sosu-producent in Japan is Bull-Dog en ze produceren 3 hoofdsoorten saus, die meestal verschillen in dikte. Voor yakisoba hebben we dunne of usuta-saus nodig.

Japanse Worcestershiresaus |  www.iamafoodblog.com

Lees ook:  The Best One Pot Chicken Spaghetti · Food for Dads

oestersaus

Omdat yakisoba een Japanse versie is van een Chinees gerecht, gebruiken ze oestersaus als smaakmaker. Oestersaus is een klassieke Chinese saus die dik en hartig is met een vleugje karamelzoetheid en umami. Je kunt het online kopen of in de Aziatische supermarkt. Het voegt een extra pit toe aan je yakisoba.

Vlees

Dun gesneden varkensbuik is het Japanse vlees bij uitstek, maar je kunt ook dun gesneden rundvlees, in blokjes gesneden kip of stevige tofu gebruiken. Ze verkopen dun gesneden buikspek in het diepvriesgedeelte bij Aziatische supermarkten, maar als je op zoek bent naar een handig alternatief, kun je varkensvlees gebruiken dat in hapklare stukjes is gesneden of zelfs spek als je het een beetje rokeriger wilt.

dun gesneden buikspek |  www.iamafoodblog.com

Groenten

Kool is klassiek, samen met uien en wortelen, maar je kunt echt helemaal los gaan en alle groenten gebruiken. Champignons zijn geweldig en geraspte boerenkool is geweldig. Zorg er wel voor dat je de groenten in hapklare stukjes snijdt.

Yakisoba-toppings

Nadat je noedels warm en knapperig zijn, is het tijd om ze op te dienen en toe te voegen aan de toppings!

  • aonori – kleine gedroogde en gepoederde vlokken van zeewier die zout en umami toevoegen. Je kunt het online kopen of kruimels van zeewiersnack gebruiken als je dat hebt.
  • beni shoga – mooie rode reepjes ingelegde gember die een zure azijnbeet toevoegen en contrasteren met de rijkdom van de noedels. Deze vind je in het gekoelde gedeelte van Aziatische supermarkten. Soms vind je dit misschien kizami shoga.
  • katsuobushi/bonitovlokken – voeg een extra vleugje umami toe met deze gedroogde visvlokken, online verkrijgbaar.
  • Kewpie mayonaise – een beetje Kewpie-mayo erop is geweldig, probeer het!
  • gefrituurd ei – alles is boterachtig met een ei met de zonnige kant naar boven.
  • geroosterde sesamzaadjes – sesamzaadjes voegen een beetje crunch en nootachtigheid toe.

benishoga |  www.iamafoodblog.com

Hoe te serveren?

Yakisoba wordt meestal geserveerd als hoofd- of bijgerecht. Je kunt het naast een heleboel andere gerechten serveren, zoals gyoza, kipkaraage en takoyaki voor een leuk Japans feestmaal.

Tips en trucs

  • Bereid alles van tevoren voor. Maak de saus, maak de noedels los, snijd het vlees in plakjes en bereid de groenten. Het meeste werk is voorbereiding, het eigenlijke koken gaat heel snel.
  • Maak de noedels los voordat je ze in de pan doet. Veel verpakte noedels worden gecomprimeerd wanneer u ze uit de verpakking haalt. Als je ze rechtstreeks in de pan doet, breek je ze tijdens het koken. Maak in plaats daarvan de noedels los in warm water en gebruik je handen om de strengen voorzichtig van elkaar te scheiden. Zorg ervoor dat je de noedels goed laat uitlekken.
Lees ook:  De beste Chinese broccoli, ook bekend als Gai Lan Two Ways · Food for Dads

Dat is het! Nu kun je noedels maken met de beste yakisoba-makers van festivals in Japan. Haal een beetje Japan in huis en noedels weg!
xoxo steph

yakisoba recept |  www.iamafoodblog.com


Yakisoba Recept

Saucy, noodle-y, en vol umami.

Serveert 4

Voorbereidingstijd 10 minuten

Kooktijd 10 minuten

Totale tijd 20 minuten

  • 2 eetlepel Japanse Worcestershiresaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1/2 eetlepel sojasaus Japanse voorkeur
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 3/4 pond varkensbuik dun gesnedenof een ander eiwit naar keuze
  • 1/2 medium ui gesneden
  • 1 medium wortel julienned
  • 4 bladeren kool gehakt
  • 1 pond gekookte yakisoba-noedels losgemaaktof lo mein
  • 2 stengels groene uien gesneden
  • aonori optioneel
  • beni shoga/ingemaakte gember optioneel
  • Meng in een kleine kom de Japanse Worcestershire-saus, oestersaus, ketchup, sojasaus, suiker en 2 el water. Opzij zetten.

  • Verhit de olie in een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg het varkensvlees toe aan de pan en kook, indien nodig omdraaiend tot het goudbruin en gaar is.

  • Voeg de uien, wortelen en kool toe. Kook, al roerend, tot ze zacht maar niet bruin zijn, 1-2 minuten.

  • Draai het vuur middelhoog en voeg de losgemaakte noedels samen met de saus toe aan de pan. Gooi tot alles heet is en bedekt met saus en glanzend. Roer de groene uien erdoor.

  • Serveer gegarneerd met aonori en beni shoga. Genieten van!

Voedingsfeiten

Yakisoba Recept

Hoeveelheid per portie

calorieën 667
Calorieën van Vet 458

% Dagelijkse waarde*

Vet 50.9g78%

Verzadigd vet 17,4 g109%

cholesterol 93mg31%

Natrium 409mg18%

Potassium 177 mg5%

Koolhydraten 37.4g12%

Vezel 2.6g11%

Suiker 6.3g7%

Eiwit 13.9g28%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.