Tom Kerridge’s Extra Speciaal Knoflookbrood

Inhoudsopgave van: Tom Kerridge’s Extra Speciaal Knoflookbrood


Dit is mijn versie van lookbrood met geroosterde knoflook en veel verse kruiden voor extra smaak. Door knoflook te roosteren wordt het zoeter en milder. Het verzacht ook de kruidnagel, zodat ze zich gelijkmatiger door de boter verspreiden.

1 bol knoflook
1 el olijfolie
1 groot (400 g) ciabattabrood, in de lengte gehalveerd
150 g zachte boter
50 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
1 el tijmblaadjes, fijngehakt
2 el platte peterselie, fijngehakt
Zout en versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180C hetelucht.

Neem de knoflookbol en snijd het bovenste gedeelte eraf met een scherp mes om de knoflookteentjes bloot te leggen terwijl je de hele kop intact houdt. Leg de knoflook in het midden van een vierkant stuk folie, giet de olijfolie erover en breng op smaak met zout en peper. Kneed de folie eromheen om het volledig te omsluiten. Zet het 30-35 minuten in de oven of tot de knoflookteentjes zacht zijn als je erop drukt. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn, knijp je de kruidnagels uit hun vel in een kom en prak je ze met een vork. Voeg de boter, Parmezaanse kaas en kruiden toe aan de kom. Kruid goed met peper en zout en meng goed. Verdeel de knoflook en kruidenboter royaal over de gesneden kant van elke ciabattahelft en leg ze op een bakplaat.

Zet de bakplaat op een hoge richel van de oven en bak 20 minuten of tot het brood goudbruin en krokant is. Haal uit de oven en snij in grote stukken om te serveren.

  • knoflook
  • brood
  • Bijgerecht
  • Zondag lunch
  • Tom Kerridge’s zondagse lunch

Verwarm de oven voor op 180C hetelucht.

Neem de knoflookbol en snijd het bovenste gedeelte eraf met een scherp mes om de knoflookteentjes bloot te leggen terwijl je de hele kop intact houdt. Leg de knoflook in het midden van een vierkant stuk folie, giet de olijfolie erover en breng op smaak met zout en peper. Kneed de folie eromheen om het volledig te omsluiten. Zet het 30-35 minuten in de oven of tot de knoflookteentjes zacht zijn als je erop drukt. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn, knijp je de kruidnagels uit hun vel in een kom en prak je ze met een vork. Voeg de boter, Parmezaanse kaas en kruiden toe aan de kom. Kruid goed met peper en zout en meng goed. Verdeel de knoflook en kruidenboter royaal over de gesneden kant van elke ciabattahelft en leg ze op een bakplaat.

Zet de bakplaat op een hoge richel van de oven en bak 20 minuten of tot het brood goudbruin en krokant is. Haal uit de oven en snij in grote stukken om te serveren.

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd55 minuten
  • Serveert6