Tom Kerridge’s citroen en rozemarijn polenta cake

Inhoudsopgave van: Tom Kerridge’s citroen en rozemarijn polenta cake


Dit is een frisse, pittige en vochtige cake boordevol smaak en heeft een mooie textuur dankzij de combinatie van gemalen amandelen en polenta. De toevoeging van rozemarijn geeft interesse en diepte van smaak. Perfect om je vegetarische zondagse lunch af te ronden.

Taart

250 g boter, zacht, plus extra om in te vetten
250 g gouden basterdsuiker
1 vanillestokje, zaadjes eruit geschraapt
4 grote eieren
2 tl verse rozemarijn, fijngehakt
Zest van 2 citroenen
250 g gemalen amandelen
150 g fijne polenta
2 tl bakpoeder

Citroen en rozemarijn siroop

Sap van 2 citroenen
100 g gouden basterdsuiker
3 takjes verse rozemarijn
4 el water

Slagroom om te serveren

300 ml slagroom
2 el poedersuiker
1 tl vanille-extract


Verwarm de oven voor op 160C hetelucht. Vet een ronde springvorm van 23 cm doorsnede in en bekleed deze.

Klop in een grote kom samen met een elektrische handgarde; de boter, suiker en vanille tot ze licht en romig zijn. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.

Voeg de gehakte verse rozemarijn en de citroenschil toe aan de kom, gevolgd door de gemalen amandelen, polenta en bakpoeder. Klop opnieuw tot alles goed gemengd is.

Doe het cakebeslag in de vorm, strijk de bovenkant glad met een paletmes en bak 50 minuten op de middelste richel van de oven.

Terwijl de cake kookt, doe je alle siroopingrediënten in een kleine steelpan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten sudderen, of tot ze iets ingedikt zijn.

Als de cake gaar is, haal je hem uit de oven. Test het met een satéprikker – het moet er schoon uitkomen; zo niet, zet de cake dan terug in de oven en bak een paar minuten en test dan opnieuw tot de satéprikker er schoon uitkomt. Terwijl de cake nog warm is in de vorm, verdeel je de siroop er gelijkmatig over en laat je alles intrekken. Verwijder de takjes rozemarijn en gooi ze weg.

Na 15 minuten of als de cake een beetje is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en doe je hem op een serveerschaal. Klop vlak voor het opdienen de slagroom met de poedersuiker en het vanille-extract tot zachte pieken. Doe de room in een kom en serveer deze naast de cake.

Tip van Tom

Je kunt zien dat een cake gaar is als een satéprikker die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uitkomt. Het oppervlak van de cake moet goudbruin zijn en zal iets loskomen van de vorm.

  • citroen
  • rozemarijn
  • taart
  • Nagerecht
  • Zondag lunch
  • Dessert & Snack
  • Tom Kerridge’s zondagse lunch

Verwarm de oven voor op 160C hetelucht. Vet een ronde springvorm van 23 cm doorsnede in en bekleed deze.

Klop in een grote kom samen met een elektrische handgarde; de boter, suiker en vanille tot ze licht en romig zijn. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.

Voeg de gehakte verse rozemarijn en de citroenschil toe aan de kom, gevolgd door de gemalen amandelen, polenta en bakpoeder. Klop opnieuw tot alles goed gemengd is.

Doe het cakebeslag in de vorm, strijk de bovenkant glad met een paletmes en bak 50 minuten op de middelste richel van de oven.

Terwijl de cake kookt, doe je alle siroopingrediënten in een kleine steelpan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten sudderen, of tot ze iets ingedikt zijn.

Als de cake gaar is, haal je hem uit de oven. Test het met een satéprikker – het moet er schoon uitkomen; zo niet, zet de cake dan terug in de oven en bak een paar minuten en test dan opnieuw tot de satéprikker er schoon uitkomt. Terwijl de cake nog warm is in de vorm, verdeel je de siroop er gelijkmatig over en laat je alles intrekken. Verwijder de takjes rozemarijn en gooi ze weg.

Na 15 minuten of als de cake een beetje is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en doe je hem op een serveerschaal. Klop vlak voor het opdienen de slagroom met de poedersuiker en het vanille-extract tot zachte pieken. Doe de room in een kom en serveer deze naast de cake.

Tip van Tom

Je kunt zien dat een cake gaar is als een satéprikker die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uitkomt. Het oppervlak van de cake moet goudbruin zijn en zal iets loskomen van de vorm.

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd50 minuten