Tom Kerridge’s Boterkip

Inhoudsopgave van: Tom Kerridge’s Boterkip


Boterkip, in India bekend als murgh makhana, dankt zijn naam aan de heerlijke gekruide saus van tomaat en boter (of ghee) die de kip bedekt. Elk restaurant in India heeft zijn eigen versie; hier is de mijne – een beetje zoet en een beetje pittig, maar mild genoeg voor alle smaken. Het is vol van smaak en na slechts een kleine voorbereiding suddert het gerecht weg en zorgt het voor zichzelf.

1,4 kg kippendijen zonder botten en zonder vel, gehalveerd

Marinade

250 g Griekse yoghurt
stuk gember van 4 cm, fijn geraspt
3 teentjes knoflook, fijn geraspt
1 tl garam masala
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl Kashmiri chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl zoete paprika
1 tl zout

Curry saus

2 el ghee/boter
1 grote ui, fijngesnipperd
4 groene kardemompeulen
1 kaneelstokje
3 teentjes knoflook, fijn geraspt
stuk gember van 4 cm, fijn geraspt
1 tl garam masala
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl Kashmiri chilipoeder
1 tl zout
3 el tomatenpuree
300 ml passata
400 ml enkele room
200 ml water
2 el fenegriekbladeren
Snufje suiker (optioneel)


Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en roer goed door elkaar. Voeg de gehalveerde kippendijen toe en roer goed zodat alle kip bedekt is met het gekruide yoghurtmengsel. Laat ongeveer 30 minuten marineren.

Lees ook:  Mini Sandwich Buffet: Mini Gegrilde Kaas en Tomaat, Mini Rachael's en Mini Pittige Patty Melts

Verwarm de oven met grill voor op 200C hetelucht.

Maak ondertussen de currysaus. Zet een grote pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en voeg de boter of ghee toe. Als het gesmolten is, voeg je de ui toe en kook je 7-8 minuten, onder regelmatig roeren, tot de ui begint te karamelliseren. Voeg vervolgens de kardemom, het kaneelstokje, de gember en de knoflook toe en roer 1-2 minuten. Zet het vuur laag tot medium-laag voordat u de resterende kruiden en zout toevoegt. Roer nog 1-2 minuten goed door.

Roer de tomatenpuree erdoor en kook nog een minuut, voeg dan de passata, room, kokend water en de fenegriekblaadjes toe. Breng de saus aan de kook en kook zachtjes 5 minuten.

Neem ondertussen twee grote ovenschalen en plaats op elk een koelrek. Als de kip gemarineerd is, leg je de stukjes kip op beide roosters. Plaats een bakplaat 10-12 minuten onder de grill of tot de kip gaar en goed bruin is. Herhaal met de tweede lade. Als de kip voldoende afgekoeld is om te hanteren, haal je hem voorzichtig van de rekken.

Lees ook:  Michel Roux's Poulet au Vinaigre

Breng de kerriesaus weer aan de kook en leg de stukjes kip erin. Roer goed door en kook nog 5 minuten. Proef de saus om op smaak te brengen en voeg eventueel een beetje suiker toe om de zuurgraad van de tomaten in evenwicht te brengen.

  • Tom Kerridge’s zondagse lunch
  • Zondag lunch
  • kerrie
  • Indisch
  • kip
  • Hoofdgerecht

Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en roer goed door elkaar. Voeg de gehalveerde kippendijen toe en roer goed zodat alle kip bedekt is met het gekruide yoghurtmengsel. Laat ongeveer 30 minuten marineren.

Verwarm de oven met grill voor op 200C hetelucht.

Maak ondertussen de currysaus. Zet een grote pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en voeg de boter of ghee toe. Als het gesmolten is, voeg je de ui toe en kook je 7-8 minuten, onder regelmatig roeren, tot de ui begint te karamelliseren. Voeg vervolgens de kardemom, het kaneelstokje, de gember en de knoflook toe en roer 1-2 minuten. Zet het vuur laag tot medium-laag voordat u de resterende kruiden en zout toevoegt. Roer nog 1-2 minuten goed door.

Roer de tomatenpuree erdoor en kook nog een minuut, voeg dan de passata, room, kokend water en de fenegriekblaadjes toe. Breng de saus aan de kook en kook zachtjes 5 minuten.

Neem ondertussen twee grote ovenschalen en plaats op elk een koelrek. Als de kip gemarineerd is, leg je de stukjes kip op beide roosters. Plaats een bakplaat 10-12 minuten onder de grill of tot de kip gaar en goed bruin is. Herhaal met de tweede lade. Als de kip voldoende afgekoeld is om te hanteren, haal je hem voorzichtig van de rekken.

Breng de kerriesaus weer aan de kook en leg de stukjes kip erin. Roer goed door en kook nog 5 minuten. Proef de saus om op smaak te brengen en voeg eventueel een beetje suiker toe om de zuurgraad van de tomaten in evenwicht te brengen.

  • Voorbereidingstijd5 mins
  • Kooktijd55 minuten
Lees ook:  Veganistische schuimgebakjes