Tom Kerridge’s appel- en peercrumble met de juiste vla

Inhoudsopgave van: Tom Kerridge’s appel- en peercrumble met de juiste vla


Wie houdt er niet van appelkruimeltaart en vla? Dit is een versie met gemengd fruit met appels en peren, rozijnen en pruimen voor extra sappigheid en smaak. Het heeft een nootachtige knapperige topping die je in enkele minuten kunt maken en er is ook een goede custard die je van tevoren kunt maken en kunt opwarmen wanneer je hem nodig hebt.

Vruchtenvulling

20 g zachte boter
3 Bramley-appels (ongeveer 500 g), geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
3 Granny Smith-appels (ongeveer 500 g), geschild en in stukken van 2,5 cm gesneden
3 rijpe peren, geschild en in stukken van 2,5 cm gesneden
50 g rozijnen
150 g pruimen, gehalveerd
1 tl gemengde kruiden
1 tl gemalen kaneel
50 g lichtbruine suiker
100 ml vers appelsap

Kruimeltopping

150 g koude boter
150 g gouden basterdsuiker
200 g bloem
150 g noten (pecannoten, walnoten en amandelschilfers)
Vanille custard
600 ml slagroom
2 vanillestokjes, zaadjes geschraapt
6 grote eidooiers
40 g basterdsuiker


Verwarm de oven voor op 160C hetelucht (als je klaar bent om de crumble te koken).

Vet een diepe, middelgrote keramische braadslede goed in met boter. Strooi de Bramley-appels in een enkele laag erover. Doe vervolgens hetzelfde met de Granny Smith-appels, de peren, de rozijnen en de pruimen. Doe de kruiden en suiker in een kleine kom en meng goed. Strooi dit mengsel over het fruit en giet het appelsap erover.

Doe vervolgens de boter, suiker en bloem in een keukenmachine en pulseer een paar keer. Voeg 100 g van de gemengde noten toe en pulseer opnieuw tot het mengsel op broodkruim lijkt. Open de keukenmachine en kneed het mengsel in je handen – als het samenklontert, is het perfect. Blijf handenvol van het mengsel nemen en kneden het goed voordat je het in een gelijkmatige laag over het fruit verkruimelt. Hak de resterende 50 g noten grof en strooi deze over het kruimelmengsel.

Als je klaar bent om de crumble te bakken, zet hem dan 50-60 minuten in de oven op de middelste plank of tot hij diep goudbruin is.

Om de custard te maken, giet je de slagroom in een middelgrote pan en schraap je de vanillezaadjes in de pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het zachtjes aan de kook.

Doe de eidooiers in een middelgrote kom samen met de suiker en klop tot een luchtig en bleek mengsel. Giet de sudderende room bij de eieren, onder voortdurend kloppen. Giet nu het mengsel terug in de pan en zet het op een middelhoog vuur en klop dit constant tot het dikker wordt. Het moet 82C bereiken op een thermometer die direct kan worden afgelezen. Giet de custard onmiddellijk door een zeef, dek af en zet opzij tot het nodig is. Als je klaar bent om de custard te serveren, giet je hem in een pan en verwarm je hem zachtjes of je kunt hem koud serveren.

Tip van Tom

Crumble kan het beste van tevoren worden klaargemaakt, in de koelkast worden gepoft en vervolgens worden gekookt wanneer je het nodig hebt. Als je het van tevoren kookt, loop je het risico de topping te verbranden wanneer je het opwarmt.

Verwarm de oven voor op 160C hetelucht (als je klaar bent om de crumble te koken).

Vet een diepe, middelgrote keramische braadslede goed in met boter. Strooi de Bramley-appels in een enkele laag erover. Doe vervolgens hetzelfde met de Granny Smith-appels, de peren, de rozijnen en de pruimen. Doe de kruiden en suiker in een kleine kom en meng goed. Strooi dit mengsel over het fruit en giet het appelsap erover.

Doe vervolgens de boter, suiker en bloem in een keukenmachine en pulseer een paar keer. Voeg 100 g van de gemengde noten toe en pulseer opnieuw tot het mengsel op broodkruim lijkt. Open de keukenmachine en kneed het mengsel in je handen – als het samenklontert, is het perfect. Blijf handenvol van het mengsel nemen en kneden het goed voordat je het in een gelijkmatige laag over het fruit verkruimelt. Hak de resterende 50 g noten grof en strooi deze over het kruimelmengsel.

Als je klaar bent om de crumble te bakken, zet hem dan 50-60 minuten in de oven op de middelste plank of tot hij diep goudbruin is.

Om de custard te maken, giet je de slagroom in een middelgrote pan en schraap je de vanillezaadjes in de pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het zachtjes aan de kook.

Doe de eidooiers in een middelgrote kom samen met de suiker en klop tot een luchtig en bleek mengsel. Giet de sudderende room bij de eieren, onder voortdurend kloppen. Giet nu het mengsel terug in de pan en zet het op een middelhoog vuur en klop dit constant tot het dikker wordt. Het moet 82C bereiken op een thermometer die direct kan worden afgelezen. Giet de custard onmiddellijk door een zeef, dek af en zet opzij tot het nodig is. Als je klaar bent om de custard te serveren, giet je hem in een pan en verwarm je hem zachtjes of je kunt hem koud serveren.

Tip van Tom

Crumble kan het beste van tevoren worden klaargemaakt, in de koelkast worden gepoft en vervolgens worden gekookt wanneer je het nodig hebt. Als je het van tevoren kookt, loop je het risico de topping te verbranden wanneer je het opwarmt.

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd60 minuten