Michel Roux’s Poulet au Vinaigre

Inhoudsopgave van: Michel Roux’s Poulet au Vinaigre


(ook de naam van een beroemde Franse film!)

1 hele kip, in 10 stukken gesneden
4 el bloem, om te bestuiven
3 el olijfolie
40 g boter
1 grote witte ui, fijngesnipperd
1 wortel, geschild en fijn gesneden
2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
4 teentjes nieuwe seizoens knoflook, gepeld & gehalveerd
100 ml rosé azijn van goede kwaliteit
4 grote tomaten ontveld, ontpit en in blokjes gesneden
150 ml kippenbouillon
Zout en peper


Bestuif de kip met bloem en kruid goed met peper en zout. Verhit de olijfolie en boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Als de boter is gesmolten en wegborrelt, doe je de stukjes kip voorzichtig in de pan. Bak op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin.

Haal de kip vervolgens uit de pan en leg deze op een bakplaat. Zet de pan weer op het vuur en voeg de in blokjes gesneden groenten en knoflook toe. Zweet al deze naar beneden voor een paar minuten of tot ze volledig zacht zijn. Giet de azijn erbij en breng het aan de kook, zorg ervoor dat je de bodem van de pan schraapt. Doe de kip terug in de pan, samen met de tomaten. Breng op smaak en voeg de tijm toe, roer goed en doe de deksel op de pan en kook zachtjes voor ongeveer 20-25 minuten of tot de kip gaar en gaar is. Laat iets afkoelen voordat je het serveert met wat geblancheerde sperziebonen.

Lees ook:  Chocolade & Kers Mille-feuille

  • De Franse Country Cooking van Michel Roux
  • kip

Bestuif de kip met bloem en kruid goed met peper en zout. Verhit de olijfolie en boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Als de boter is gesmolten en wegborrelt, doe je de stukjes kip voorzichtig in de pan. Bak op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin.

Haal de kip vervolgens uit de pan en leg deze op een bakplaat. Zet de pan weer op het vuur en voeg de in blokjes gesneden groenten en knoflook toe. Zweet al deze naar beneden voor een paar minuten of tot ze volledig zacht zijn. Giet de azijn erbij en breng het aan de kook, zorg ervoor dat je de bodem van de pan schraapt. Doe de kip terug in de pan, samen met de tomaten. Breng op smaak en voeg de tijm toe, roer goed en doe de deksel op de pan en kook zachtjes voor ongeveer 20-25 minuten of tot de kip gaar en gaar is. Laat iets afkoelen voordat je het serveert met wat geblancheerde sperziebonen.

Lees ook:  Bosbessen-citroentaart met boterkorst

  • Serveert4