Gezonde “Tortilla Soep” Havermout

Inhoudsopgave van: Gezonde “Tortilla Soep” Havermout


Je zult nooit meer hetzelfde naar havermout kijken nadat je deze hartige “tortillasoep” havermout hebt geprobeerd. De hartige smaken van tomaat, koriander en limoen doen denken aan de traditionele soep, maar de haver voegt een romigheid toe die zowel vullend als bevredigend is.

830 ml natriumarme kippenbouillon
Vers gemalen zwarte peper
160 g ouderwetse havermout
1 rode serrano chili, in dunne plakjes
15 g verse korianderblaadjes
1 avocado, gehalveerd, ontpit, geschild en in blokjes van 1/4 inch gesneden
30 g tortillachips, geplet
1 limoen, in vieren
1 eetlepel plantaardige olie
1/4 ui, fijngesnipperd
Koosjer zout
2 kleine pruimtomaten, in blokjes gesneden
2 theelepels tomatenpuree
1/2 theelepel chilipoeder
Knijp gemalen komijn
Knijp knoflookpoeder


  1. Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en 1/2 theelepel koosjer zout toe en kook, al roerend, tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten, tomatenpuree, chilipoeder, komijn en knoflookpoeder toe en kook al roerend tot de tomaten zacht worden en de tomatenpuree donkerder van kleur wordt, ongeveer 1 minuut. Voeg de bouillon, 1/2 theelepel zout en een paar maaltjes peper toe en breng aan de kook. Roer de havermout erdoor en zet het vuur laag tot middelhoog. Laat sudderen tot de haver romig en zacht is, 5 tot 6 minuten. Haal de pan van het vuur, dek af en laat rusten tot de havermout iets dikker wordt, ongeveer 2 minuten (niet alle vloeistof zal absorberen).
  2. Breng de havermout over in vier serveerschalen. Verdeel de gesneden chilipepers en koriander over de havermout. Verdeel de avocado over de kommen en garneer met de geplette tortillachips. Serveer warm met een kwart limoen ernaast.
Lees ook:  Toki Highball

  1. Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en 1/2 theelepel koosjer zout toe en kook, al roerend, tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten, tomatenpuree, chilipoeder, komijn en knoflookpoeder toe en kook al roerend tot de tomaten zacht worden en de tomatenpuree donkerder van kleur wordt, ongeveer 1 minuut. Voeg de bouillon, 1/2 theelepel zout en een paar maaltjes peper toe en breng aan de kook. Roer de havermout erdoor en zet het vuur laag tot middelhoog. Laat sudderen tot de haver romig en zacht is, 5 tot 6 minuten. Haal de pan van het vuur, dek af en laat rusten tot de havermout iets dikker wordt, ongeveer 2 minuten (niet alle vloeistof zal absorberen).
  2. Breng de havermout over in vier serveerschalen. Verdeel de gesneden chilipepers en koriander over de havermout. Verdeel de avocado over de kommen en garneer met de geplette tortillachips. Serveer warm met een kwart limoen ernaast.
Lees ook:  Laphroaig rokerige gember

  • Voorbereidingstijd25 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Serveert4
  • moeilijkheidsgraadEenvoudig