Ik ben geobsedeerd door DIY-diners. Je kent het soort: je vriend nodigt je uit voor een gezellig sit-down diner. Je verwacht iets geplateerd, misschien een chique pasta of een biefstuk. Dan halen ze de grill tevoorschijn en ineens ben je Koreaans BBQ aan het doen. Of misschien hebben ze een takoyaki-maker en maakt iedereen om je heen vakkundig perfect balvormig voedsel. Ik ben helemaal die vriend. Als je bij mij komt eten, is de kans groot dat je je eigen eten gaat maken (of in ieder geval in elkaar zet).
Taco’s zijn een perfect voorbeeld. Ik zal een grote partij taco insides maken: al pastor, carne asada of banh mi vullingen en iedereen kan gewoon naar de stad gaan. Ik vind dat de klassiekers altijd populair zijn, maar een beetje een Aziatische twist werkt ook. Hier bakte ik een eenvoudig gekarameliseerd varkensvlees. Het zoutig-zoete vlees past perfect bij ananas, komkommer en koriander. Super-yum!
Het enige probleem dat ik heb met doe-het-zelf taco-feestjes zijn de tortilla’s. Opgewarmde tortilla’s zijn een absolute must, maar als er vrienden zijn, wil je niet degene zijn die bij het fornuis blijft zitten om tortilla na tortilla op te warmen. Maar ik denk dat ik het probleem heb opgelost. Onlangs zag ik in de supermarkt een magnetrontortillaverwarmer. Het lijkt een beetje op een tortilla slaapzak. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het heeft een heerlijk ezel piñata-patroon en ik ben opgewonden om te zien of tortilla’s uit de magnetron in de buurt komen van die opgewarmd in een gietijzeren koekenpan. Ik hou van de verkoling die je krijgt als je tortilla’s op het fornuis opwarmt, maar het gemak van de magnetron zou dit specifieke gevecht misschien kunnen winnen.
Gekarameliseerd Varkensvlees Taco Recept
serveert 4Varkensvlees
- 1 lb zonder been in het midden gesneden varkenslende in dunne reepjes gesneden
- 1 kleine sjalot, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 Thaise chili, in plakjes (optioneel)
- 2 theelepels vissaus
- olie-
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels water
Serveren
- 1/2 kop geplette ananas
- 1/2 kop in blokjes gesneden komkommers
- 1/2 kop gesneden groene uien
- sap van 1 limoen
- zout en peper naar smaak
- 1/4 kop in blokjes gesneden ui
- 1/4 kop grof gehakte koriander
- tortilla’s, indien nodig, opgewarmd
- partjes limoen
Meng in een kom het gesneden varkensvlees, de sjalot en de knoflook. gesneden Thaise chili en vissaus.
Meng in een aparte kom de ananas, komkommer, groene uien en limoensap. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Opzij zetten. Meng in een kleine kom de gesnipperde ui en gehakte koriander. Opzij zetten.
Verhit een gietijzeren pan op middelhoog vuur en doe een scheutje olie in de pan. Kook het varkensvlees, af en toe in de pan bewegend, tot het van roze tot wit verandert, 1-2 minuten. Voeg de suiker en het water toe, roer en kook tot de suiker karamelliseert en goudbruin wordt, nog 2-3 minuten. Haal uit de pan en zet apart.
Serveer met verwarmde tortilla’s, de ananassalsa, koriander-uienmix en partjes limoen. Genieten van!
PS – Als je van dit recept houdt, pre-order dan mijn kookboek, Makkelijk Gourmet, vandaag! Het is nu super te koop (37% korting!) en er staat een van mijn favoriete taco-recepten in!
