The Best Smashed Sprouts · I am a food blog

Inhoudsopgave van: The Best Smashed Sprouts · I am a food blog


Deze geplette spruitjes zijn mijn nieuwe verslaving. Krokant, romig, zoet, hartig, met een vleugje chili en limoen – deze zijn serieus goed. Als je van geplette aardappelen of tweemaal gebakken aardappelen houdt, zul je deze geweldig vinden!

Is er iets dat spruitjes niet kunnen? Die mini groene kooltjes zijn schattig, super voedzaam, gemakkelijk te koken en smaken ook nog eens goed. Het lijkt zo lang geleden dat mensen een hekel hadden aan spruitjes. Nu kunnen we er geen genoeg van krijgen. Ik kan er geen genoeg van krijgen!

gekneusde spruitjes |  www.iamafoodblog.com

Zijn het spruitjes of spruitjes?

Maar ten eerste, zijn het spruitjes of spruitjes? Het zijn eigenlijk spruitjes, na Brussel, de hoofdstad van België. Om de een of andere reden lijkt de “s” aan het einde mensen af ​​te stoten. Misschien omdat het spruitjes zouden moeten zijn? Nu ben ik benieuwd, hoe noemen ze spruitjes in België? Zijn het gewoon: spruiten? En hoe bedienen ze die graag?

Wat zijn gebroken spruitjes?

Geplette spruitjes zijn spruiten die gaar worden gekookt (meestal door te koken), gedroogd, in olie gegooid, vervolgens fijngemalen en gebakken tot ze knapperig zijn aan de buitenkant en zacht en romig aan de binnenkant. Ze zijn een soort van geplette aardappelen, maar een beetje gezonder omdat ze meer eiwitten en vezels bevatten dan aardappelen. Je kunt ze op duizenden manieren kruiden, net als aardappelen.

Lees ook:  Tomaat Basilicum Bufala Salade Recept · Food for Dads

gekneusde spruitjes |  www.iamafoodblog.com

Hoe smaken geplette spruitjes?

Deze bijzondere geplette spruiten zijn een mix van zoet, hartig en pittig. Ze zijn mooi krokant en gekarameliseerd van buiten en zacht van binnen. Een royale hoeveelheid knoflookpoeder, parmezaan en Tajin maken ze vol umami, knoflookachtig, pittig en precies de juiste hoeveelheid pittig.

Hoe maak je gekneusde spruitjes

  1. Kook de spruiten. Net als aardappelpuree gaan we beginnen met het koken van de spruiten in gezouten kokend water tot ze zacht en gaar zijn. Nadat ze heldergroen en zacht zijn, laat je ze goed uitlekken en zorg je ervoor dat ze redelijk droog zijn.
  2. Toss. Gooi de gedroogde spruiten met olie, Parmezaanse kaas en knoflookpoeder.
  3. verpletteren. Gebruik de bodem van een glas om de spruiten plat te slaan zodat ze plat zijn.
  4. Bakken. Bak in een hete oven tot ze krokant en gekarameliseerd zijn, draai ze halverwege om.
  5. Seizoen. Als ze klaar zijn, haal ze uit de oven en kruid royaal met Tajin voor een pittige-limoen-zout kick!

gebakken spruitjes |  www.iamafoodblog.com

Geplette spruiten ingrediënten

  • Spruiten – gewoon goede oude klassieke spruitjes! Probeer degenen te krijgen die allemaal ongeveer even groot zijn, zodat ze tegelijkertijd koken en braden. Om ze te trimmen, gebruikt u een klein paarmes om een ​​stukje van de stengel aan de onderkant af te snijden en indien nodig de buitenste bladeren te verwijderen.
  • Olie – gebruik de olie die je bij de hand hebt, ik hou van een neutrale, hoog verhitte olie bij het roosteren van groenten, zoiets als canola-olie of druivenpitolie.
  • Knoflookpoeder en Parmezaanse kaas – Ik hou van verse knoflook, maar soms is knoflookkracht beter en dit is een van die gevallen. Knoflookpoeder heeft het vermogen om beter aan de spruiten te hechten, waardoor ze een mooie knoflookachtige vacht krijgen. Vers geraspte parmezaanse kaas voegt zout, nootachtigheid en een enorme hit umami toe.
  • Tajin – een chili-limoenkruiden die absoluut verslavend is. Je vindt het in de supermarkt of online. Ze zijn een cultklassieker en worden overal op gestrooid, van fruit (vooral mango’s!), Maïs en Bloody Mary’s. Mensen zijn er zo dol op dat ze zelfs de LEUKSTE mini-flessen verkopen, zodat je ze met je mee kunt dragen, zodat je nooit zonder zult zitten. Dit is niet gesponsord, ik hou gewoon van Tajin 🙂
Lees ook:  Geroosterde Bloemkool Recept ·

gekneusde spruiten |  www.iamafoodblog.com

Smashed spruitjeskruiden

Ik ben dol op de pittig-pittige kick van Tajin, maar als je op zoek bent naar andere manieren om je spruitjes op smaak te brengen, dan heb ik jou! Probeer deze jongens uit:

  • knoflook – verdubbel het knoflookpoeder en laat de tajinkruiden achterwege.
  • boerderij – Meng 1 theelepel karnemelkpoeder, gedroogde peterselie, gedroogde dille, uienpoeder en meng met de olie en knoflookpoeder voor het bakken.
  • alles bagel – werk af met een royale besprenkeling van alles bagelkruiden.
  • noch ik – werk af met een flinke scheut furikake (Japanse rijstkruiden met nori)
  • citroen tahin – werk af met citroenschil en een snelle tahinisaus (1 teentje knoflook, fijngehakt, 1/4 kopje Griekse yoghurt, 1 el tahin, 1 tl citroensap, zout en peper)
  • fijne kruiden en boter – hak 2 eetlepels kruiden naar keuze (uitjes, peterselie, dille, tijm, oregano) fijn en meng met 1-2 eetlepels gesmolten boter en besprenkel met gebroken spruitjes

Wat te serveren met gekneusde spruiten

airfryer spruitjes |  www.iamafoodblog.com

Andere spruitjes recepten

Als je een liefhebber van spruitjes bent, zijn hier 6 spruitjes-recepten om van te genieten:

Lees ook:  Airfryer Oreos · Food for Dads

gekneusde spruiten |  www.iamafoodblog.com

gekneusde spruitjes |  www.iamafoodblog.com


Geplette Spruitjes

Krokant, romig, zoet, hartig, met een vleugje chili en limoen – als je van aardappelpuree houdt, zul je dol zijn op deze gebroken spruitjes!

Serveert 4

Voorbereidingstijd 10 minuten

Kooktijd 40 minuten

Totale tijd 50 minuten

  • 1 pond spruitjes getrimd
  • 2 eetlepel olie-
  • 1/4 beker fijn geraspte parmezaan
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • tajin op smaak brengen, indien nodig

Voedingsfeiten

Geplette Spruitjes

Hoeveelheid per portie

calorieën 129
Calorieën van Vet 75

% Dagelijkse waarde*

Vet 8.3g13%

Verzadigd vet 1,8 g11%

cholesterol 4mg1%

Natrium 101mg4%

Potassium 448mg13%

Koolhydraten 11.1g4%

Vezel 4,3 g18%

Suiker 2.6g3%

Eiwit 5.7g11%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.