Gebakken Haver – Tiktok-stijl! · Food for Dads

Inhoudsopgave van: Gebakken Haver – Tiktok-stijl! · Food for Dads


Als je op zoek bent naar een zoete ontbijttraktatie die gezond en lekker is, dan is gebakken haver hier voor jou.

Ik eet deze havermout al zes dagen elke ochtend. Ik zag ze een week lang overal op Tiktok voordat ik zwichtte en besloot een kleine batch te maken om ze eens te proberen. Ik weet niet waarom ik gebakken haver niet eerder heb geprobeerd, want net als veel andere Tiktok-virale recepten zijn ze ZO GOED.

gebakken haver |  www.iamafoodblog.com

Tiktok gebakken haver

In tegenstelling tot je gewone gebakken haver (die in wezen havermout is maar gebakken), wordt de haver voor tiktok gebakken haver gemengd tot havermeel en vervolgens gebakken tot een kleine cake. Je kunt alles mengen wat je hartje begeert, de voordelen voor je hart van haver krijgen en cake eten! Als je van je havermoutklever houdt, kun je het een beetje onderbakken en het zal een beetje smaken als het zachte midden van een echt goed havermoutkoekje. Als je van cake houdt, kun je hem bakken tot hij lang en luchtig is. Het is oneindig aanpasbaar en ik vind het geweldig omdat het me lang vol houdt.

gebakken haver |  www.iamafoodblog.com

Gebakken haver vs gebakken havermout

Om eerlijk te zijn, gebakken haver is niet nieuw. Gebakken havermout bestaat al heel lang: in plaats van havermout in een pot op het fornuis te koken, wordt haver vermengd met melk en soms ei, gebakken tot een ontbijtschotel van het type ovenschotel. Het verschil tussen klassiek gebakken havermout en Tiktok gebakken haver zit in de manier waarop ze worden bereid. De tiktok-versie wordt gemengd met havermeel, terwijl gewone gebakken havermout haver is die gebakken is.

Lees ook:  Tteokbokki Koreaanse rijstwafels · Food for Dads

gebakken haver |  www.iamafoodblog.com

Hoe maak je gebakken haver

Gebakken haver moet de gemakkelijkste zoete havermouttraktatie zijn die er is, gewoon mengen, mixen en bakken!

  1. Mengen. Voeg haver, melk, ei, banaan, zoetstof, bakpoeder en een snufje zout toe aan een blender en mix tot een gladde massa.
  2. Mengen. Roer je toevoegingen erdoor: fruit, chocolade, kruiden, notenpasta, alles waar je van houdt.
  3. Bakken. Bak 20 minuten en eet smakelijk!

gebakken haver |  www.iamafoodblog.com

Ingrediënten Gebakken Haver

  • Haver: de beste haver voor gebakken havermout zijn gerolde haver of snelle haver. Met staal gesneden haver werkt niet omdat je ze moet weken.
  • Melk: je kunt elke melk of melkalternatief gebruiken dat je lekker vindt, zelfs havermelk!
  • Ei: een ei voegt eiwit toe en maakt deze haver cake-achtiger.
  • Banaan: de banaan helpt de haver dikker te maken en geeft hem stevigheid en body. Bananen voegen ook een beetje zoetheid toe.
  • Zoetstof: Je kunt elke zoetstof gebruiken die je lekker vindt: ahornsiroop, honing, bruine suiker.
  • Bakpoeder: een klein beetje bakpoeder geeft je havermout wat stevigheid en luchtigheid.
  • Zout: een snufje zout zal helpen om de zoete smaken naar voren te brengen en de smaak van haver te accentueren.
  • Mix-ins: fruit, notenpasta, noten, chocolade, koekjes, muesli, echt alles!

gebakken haver met mix ins |  www.iamafoodblog.com

Wat voor havermout heb ik nodig voor gebakken haver?

De beste haver om te gebruiken is havermout, ook bekend als ouderwetse haver of snelle haver.

Heb ik een blender nodig?

Ja, als je Tiktok gebakken haver wilt maken, heb je een blender nodig. Je kunt havermout echter bakken zonder het te mengen, het ziet er gewoon niet uit als een cake.

Lees ook:  Hoe maak je een Totoro Cream Cheese Bagel · Food for Dads

gebakken haverbeslag |  www.iamafoodblog.com

Waar moet ik mijn havermout in bakken?

Je kunt je haver bakken in elke ovenbestendige schaal of ovenbestendige mok met een inhoud van 1 1/4 kop. Om erachter te komen of je gerecht of mok dit doet, neem je een maatbeker en giet je er 1 1/4 kopje water in. Er moet nog een beetje ruimte bovenop zijn. Als het past, zit het en ben je klaar om te gaan.

Kan ik havermout in de magnetron bakken?

Ja, als je geen oven hebt, kun je je havermout 2-3 minuten in de magnetron zetten, of totdat hij opzwelt en er doorgebakken uitziet. De textuur wordt dichter naarmate het afkoelt, dus geniet er meteen van!

gebakken haver |  www.iamafoodblog.com

Wat als ik geen ei wil gebruiken?

Als je geen ei wilt gebruiken, kun je het gewoon weglaten – ik hou van het ei vanwege de extra proteïne en luchtigheid die het geeft. Als je geen ei gebruikt, zal je havermout niet zo hoog rijzen en niet zo cake-achtig zijn. Je kunt ook 1/4 kop dikke Griekse yoghurt vervangen. Als je veganist bent, kun je een lijnzaadei vervangen: 1 eetlepel lijnzaad gemengd met 2,5 eetlepel water, 5 minuten ingedikt.

Heb ik een banaan nodig voor gebakken haver?

Bananen voegen zoetheid toe en helpen bij de textuur – het heeft ook de toegevoegde bonus dat de haver een beetje naar bananenbrood smaakt. Als je geen banaan hebt, kun je een halve kop Griekse yoghurt gebruiken, samen met wat extra zoetstof.

variaties

Er zijn zoveel variaties die je kunt maken! Hier zijn enkele van mijn favorieten die ik heb geprobeerd, sommige gezond en sommige extra decadent.

  • Chocolade: meng 1 eetlepel cacaopoeder en 1-2 eetlepels gehakte chocolade of chocoladeschilfers
  • Kaneelbroodje: roer 1/2 theelepel vanille, 1/4 theelepel kaneel en 1-2 eetlepels roomkaas erdoor
  • Witte chocolade en frambozen: roer 1-2 eetlepels witte chocolade en 1/3 kopje frambozen erdoor
  • Bananenchocoladeschilfer: roer extra plakjes banaan en 1-2 eetlepels chocoladeschilfers erdoor
  • Bosbessenmuffin: roer 1/3 kopje bosbessen en 1/2 theelepel vanille erdoor
  • Aardbeien cheesecake: roer 1/3 kopje gesneden aardbeien en 1-2 eetlepels roomkaas erdoor
  • Framboos kokosnoot: roer 1/3 kopje frambozen en 1-2 eetlepels geraspte kokosnoot erdoor
  • Oreo: roer 1 eetlepel cacaopoeder, 1-2 gemalen oreo’s en 1-2 eetlepels gehakte chocolade of chocoladeschilfers erdoor
  • Pindakaas en gelei: roer 1-2 eetlepels elk van je favoriete notenboter en gelei erdoor
  • 1/2 beker havermout of snelle haver
  • 1/4 beker melk naar keuze
  • 1 klein banaan of 1/2 grote banaan
  • 1 ei
  • 1 eetlepel honing of ahornsiroop
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout
Als je je havermout aan de kleverige kant wilt, bak dan 15 minuten.
Geschatte voeding is exclusief invoegtoepassingen.

Voedingsfeiten

Gebakken Haver

Hoeveelheid per portie

calorieën 366
Calorieën van Vet 77

% Dagelijkse waarde*

Vet 8.5g13%

Verzadigd vet 2.6g16%

cholesterol 169mg56%

Natrium 95mg4%

Potassium 590mg17%

Koolhydraten 62,4g21%

Vezel 5,7g24%

Suiker 28g31%

Eiwit 13.6g27%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.