Een Manhattan dat wedijvert met de beste barversies · Food for Dads

Inhoudsopgave van: Een Manhattan dat wedijvert met de beste barversies · Food for Dads


The Manhattan is een van mijn favoriete cocktails en terecht een van de 5 beste cocktails aller tijden.

Ze hebben de tand des tijds doorstaan ​​en zijn vandaag de dag net zo populair als 150 jaar geleden, en met slechts een paar ingrediënten zijn ze ook een van de beste, populairste en gemakkelijkste cocktails om thuis te maken.

Maar als je ooit het gevoel hebt gehad dat je thuiscocktails nooit zo goed smaken als een geweldige bar, zijn er eenvoudige oplossingen. Lees verder om te zien hoe je een geweldig Manhattan maakt.

manhattan | www.iamafoodblog.com

De lekkerste cocktail uit de leukste stad

Het allereerste dat ik in New York bestelde, was een Manhattan, in een mooi hotel waar het $ 20 kostte, toen dat veel geld was voor een cocktail. Het was teleurstellend, om eerlijk te zijn. Ironisch genoeg was het een paar jaar later in de uitstekende Mozza-bar in LA waar ik een hele goede had. De fout die ik had gemaakt was klassiek: slechte vermout. Sindsdien heb ik dat probleem opgelost en mijn Manhattans verbeterd met hoogwaardige kersen, en ik heb nooit meer achterom gekeken.

Wat is een Manhattan?

Niemand kent echt de oorsprong van de Manhattan, maar het is een van de originele cocktails, die naar verluidt in de jaren 1860 in een bar in Manhattan werd uitgevonden en in 1870 diende voor presidentskandidaten en de high society voordat ze ondergronds werd geduwd (en daarom cooler werd) door verbod. Het is donker, kruidig, zacht en ongelooflijk complex.

Lees ook:  Het beste ouderwetse cocktailrecept · Food for Dads

Het klassieke Manhattan-recept

Een klassieke Manhattan is een verhouding van 2:1 van Amerikaanse whisky tot Italiaanse zoete vermout en een scheutje angosturabitters, gegarneerd met maraschino-kersen.

maraschino kersen | www.iamafoodblog.com

Wat zit er in een Manhattan?

Hoewel de meeste bronnen je zullen vertellen dat een Manhattan 3 ingrediënten heeft, heeft een Manhattan eigenlijk 5 ingrediënten: whisky, vermout, bitters, water en kersen. Het water komt van het ijs, wat nodig is om de smaken te openen. Vermijd alsjeblieft die whiskystenen.

Whisky

Over whisky gesproken, de originele Manhattan was gewoon “Amerikaanse whisky”, meestal bourbon of rogge. Tijdens het verbod, toen de Manhattan echt tot zijn recht kwam, was Canadese whisky de belangrijkste bron. Sommige mensen zijn van mening dat Canadese whisky een goedkope benadering is van bourbon met een beetje rogge erin, maar het is eigenlijk zijn eigen stijl, en Canadese whisky is een van de beste 100% roggewhisky ter wereld. Ter ere daarvan en ter ere van de geschiedenis achter het drankje, mijn favoriete Manhattan 100% rogge Alberta Premium-whisky.

Opmerking: Canadese whisky is, net als de Schotse versie, correct gespeld zonder een e.

Alberta Premium rogge whisky | www.iamafoodblog.com

Vermout

Hier wordt naar mijn mening het grootste verschil gemaakt tussen een goed en een geweldig Manhattan. Ik probeer weg te blijven van de onderste plank vermout zoals Martini. Ik geef liever mijn geld uit aan een goede vermout dan aan een gin van de bovenste plank. Mijn favorieten zijn Punt e Mes, Cocchi Torino en vooral Carpano Antica. Er zijn ook tientallen echt geweldige Italiaanse vermouths waarmee je kunt experimenteren, maar Cocchi is een goede plek om te beginnen.

Lees ook:  Mango Smoothie · Food for Dads

Cocchi Storico Vermout | www.iamafoodblog.com

bittertjes

Angostura bitters is waar je hier wilt zijn. Je kunt in de loop van de tijd met andere bitters experimenteren, maar Angostura is niet voor niets de klassieker. Terwijl je kunt krijgen Angostura bitters op Amazon, je vindt ze vaak ook direct naast de frisdrank in elke supermarkt.

Kersen

Ik zou een heel artikel kunnen schrijven over maraschino-kersen. Ik heb het gevoel dat ze het verschil maken in een goed drankje. Net als bij pasta of vermout, is Italiaans hier the way to go. Vermijd de goedkope gekonfijte kersen uit de supermarkt of “maraschino”-kersen en koop de goede dingen: Luxardo is de klassieker, amerena Toschi voor een luxe keuze (wat ik momenteel gebruik), of Starlino als een jonge en hete nieuwkomer. Niet alleen is de kwaliteit van de kers beter, ik gebruik de likeur om een ​​klein beetje zoetheid toe te voegen aan mijn Manhattan, wat je niet wilt met supermarktkersen. Beknibbel er niet op, voeg 3-6 per drankje toe, je smaakpapillen zullen je er dankbaar voor zijn.

amarena Toschi kersen | www.iamafoodblog.com

Ijs

Investeer in een goede 2″ overdekte ijsblokjesvorm voor je cocktails. Je hoeft niet gek te doen en helder ijs te maken, maar traditioneel werden deze cocktails gemaakt met grote ijsblokjes uit de tijd voor plastic ijsbakjes en nuggetijsmachines. Een afgedekte ijsblokjesvorm beschermt uw ijs tegen eventuele verdwaalde vriezerluchtjes.

Geschud of geroerd

Schud alsjeblieft nooit een Manhattan.

een cocktail zeven | www.iamafoodblog.com

Mijn beste Manhattan

Mijn beste Manhattan is Alberta Premium 100% roggewhisky, Cocchi Storico-vermout, een scheutje Angostura-bitters, 3 amerena Toschi-kersen en een barlepel kersenlikeur.

Lees ook:  Endless Summer Sangria Recept ·

manhattan | www.iamafoodblog.com

Hoe maak je een manhattan

 1. Bouw de drank op met ijs: voeg whisky, vermout en bitters toe aan een mengglas.
 2. Roeren. Drankjes schudden is meestal een slecht idee, behalve in het geval van wodka-martini’s. Roeren geeft meer controle over de verdunning van ijs (en kou) van de drank. Professionele barmannen tellen vaak de roerbeurten, zodat het drankje er elke keer hetzelfde uitkomt.
 3. Voeg een barlepel vol kersenlikeur samen met 2-3 kersen toe aan het cocktailglas.
 4. Zeef het drankje in het glas en geniet!

coupé glas | www.iamafoodblog.com

Manhattan Glas

Een Manhattan wordt traditioneel geserveerd in een cocktailglas met steel, ook wel een martini-glas genoemd. Ik vind ze niet echt leuk en ik denk dat ze uitgespeeld zijn, maar een mooie coupé (zoals afgebeeld) of nick en nora zijn smaakvollere manieren om de geschiedenis te eren en de dingen modern te houden.

Probeer ook

Manhattan recept | www.iamafoodblog.com


Manhattan Recept

De geweldige klassieke cocktail

Serveert 1

 • 2 oz Canadese Whisky Alberta Premium heeft de voorkeur
 • 1 oz Cocchi Storico vermout
 • 1 streepje Angostura bitters
 • 1 barlepel kersenlikeur
 • 3 Maraschino Kersen amarena Toschi had de voorkeur
 • mengglas

 • cocktailzeef

Voedingsfeiten

Manhattan Recept

Hoeveelheid per portie

calorieën 193

% Dagelijkse waarde*

Vet 0,01g0%

Verzadigd vet 0,01 g0%

cholesterol 0,01 mg0%

Natrium 0,01 mg0%

Potassium 1mg0%

Koolhydraten 2.9g1%

Vezel 0.01g0%

Suiker 1.1g1%

Eiwit 0,01g0%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.