Worstjus en schilferige karnemelkkoekjes zijn het beste ontbijt dat er is – vecht tegen me!
Ik herinner me nog de eerste keer dat ik worstjus at. Het was een openbaring: romige, dikke superhartige jus bezaaid met stukjes goed gebruinde ontbijtworst die het perfecte koekje verstikten. Het was bij Pine State Biscuits in Portland, lang geleden toen ze voor het eerst openden. Ik was helemaal hooked. Vanaf dat moment was het worstjus of niets.
Als iemand die niet in het Zuiden is opgegroeid, heb ik geen familierecept. Ik ben niet opgegroeid met het eten ervan en ik zit niet in mijn worstjus-manieren. In mijn ogen is dit een goede zaak. Ik heb mijn hele volwassen leven talloze worstjus kunnen proberen zonder verblind te worden door een kindertijdsideaal van wat het zou moeten zijn. Ik ben een onpartijdige rechter zonder vooroordelen over de vraag of het melk of room of spekvet of cayennepeper moet bevatten. Ik wil gewoon dat mijn jus goed smaakt. Na talloze tests is dit mijn beste worstjus. Ik denk dat jij het ook leuk zult vinden!
Wat is worstjus?
Worstenjus is een traditioneel Zuid-Amerikaans ontbijtgerecht, meestal geserveerd met koekjes. Eerst wordt varkensworst bruin en vervolgens gemengd met bloem om een roux te maken. De gekookte roux en worst worden gecombineerd met melk om een dikke, schenkbare jus te maken die meestal wordt gekruid met veel versgemalen zwarte peper, en dat is alles! Worstjus wordt meestal geleverd met schilferige karnemelkkoekjes.
Hoe maak je worstjus?
Dit is een van de gemakkelijkste jus om te maken!
- Bak de worst bruin. Haal de ontbijtworst uit het omhulsel en bruin in een koekenpan op middelhoog vuur, waarbij de stukjes in kleine stukjes worden gebroken.
- Voeg een beetje vet toe. Smelt boter in de gekookte worst.
- Maak een roux. Bestrooi met bloem en roer, kook de bloem met het worstvet en de boter tot een roux, waardoor de jus dikker wordt.
- Roer de melk erdoor. Roer terwijl je roert langzaam de melk erdoor.
- Verdikken. Laat de jus bubbelen en indikken.
- Genieten van. Breng op smaak met veel versgemalen zwarte peper en geniet!
Beste worsten om te gebruiken
Worstjus wordt meestal gemaakt van ontbijtworst, vers gemalen varkensvlees vermengd met kruiden en specerijen. Ontbijtworst komt in schakels, pasteitjes of zelfs los.
Naast je standaard ontbijtworst, gekruid met zout, zwarte peper en salie, zijn ze ook verkrijgbaar in een veelvoud aan smaken, waaronder ahornsiroop, bruine suiker en pittig. Je kunt je favoriete ontbijtworst kopen in de winkel of je kunt je eigen ontbijtworstmix maken met gemalen varkensvlees en kruiden.
Kun je je eigen worst maken?
Ja! Het enige wat je hoeft te doen is 1 pond gemalen varkensvlees bruinen met 1 eetlepel verse gehakte salie, 1 theelepel verse gehakte tijm, 1 theelepel gemalen venkelzaad en een snufje nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout. Als je van zoet houdt, voeg dan een scheutje ahornsiroop of een beetje bruine suiker toe.
Melk of room
Ik gebruik graag melk, maar veel mensen gebruiken room of een mix van melk en room. Ik vind dat het gebruik van room de jus een beetje te dik en rijk maakt. De perfecte worstjus is niet te dik en volle melk is de beste keuze!
Tips voor de lekkerste worstjus
- Gebruik een aardappelstamper om de worst tijdens het koken in kleine stukjes te verkruimelen.
- Worst hoef je niet te kopen, die kun je zelf maken!
- Volle melk geeft je de romigste, meest luxueuze jus.
- Je kunt het van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Om op te warmen, verwarmt u eenvoudig op middelhoog vuur in een pan, eventueel losmaken met een scheutje melk.
- Vers gekraakte zwarte peper is absoluut nodig, het voegt dat pittige, frisse aroma toe dat cruciaal is voor worstjus.
- Probeer wat knapperige verse salieblaadjes om de smaak echt te versterken.
Koppelingen
En als je je afvraagt wat je moet serveren met koekjes en jus, dan heb ik je:

Worst Jus
Worstjus en schilferige karnemelkkoekjes zijn het beste ontbijt dat er is – vecht tegen me!
Serveert 4
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
- 1 pond ontbijt worst
- 1 eetlepel boter
- 1/4 beker bloem voor alle doeleinden
- 1 theelepel knoflook poeder
- 1 theelepel uien poeder
- 2 1/4 beker volle melk
Verhit een beetje olie of boter op middelhoog vuur en voeg hele salieblaadjes toe en bak, indien nodig omdraaiend, tot ze knapperig zijn, 15-20 seconden, afhankelijk van de grootte. Verkruimel in je worstjus of serveer heel op de top.
Voedingsfeiten
Worst Jus
Hoeveelheid per portie
calorieën 525
Calorieën van Vet 356
% Dagelijkse waarde*
Vet 39,6g61%
Verzadigd vet 14,7 g92%
cholesterol 117mg39%
Natrium 925mg40%
Potassium 552mg16%
Koolhydraten 13.2g4%
Vezel 0.3g1%
Suiker 7.6g8%
Eiwit 27,5 gram55%
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.