Super Hartig Koreaans Gegrild Vlees · Food for Dads

Inhoudsopgave van: Super Hartig Koreaans Gegrild Vlees · Food for Dads


Voor mij is bulgogi het meest iconische Koreaanse gerecht dat geen kimchi is.

Het is superdun en mals gesneden vlees gemarineerd in een subtiele zoete en pittige saus, verkoold tot in de perfectie. Het is een van de beste dingen ooit en een perfecte introductie tot Koreaans eten. Als je het nog nooit hebt gehad, is het iets nieuws en geweldigs dat enorm zal bijdragen aan je kwaliteit van leven, en als je het al hebt gehad, hoef ik niet verder te gaan: je weet wat ik bedoel wat betreft.

bulgogi |  www.iamafoodblog.com

Bulgogi is een van de gemakkelijkste Koreaanse gerechten om thuis te maken. Of je nu wel of niet een Koreaanse BBQ-pan hebt of gewoon een koekenpan met antiaanbaklaag op je fornuis, het is een verslavend hartig smelten in je mond dat geschikt is voor een doordeweekse avond waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Wat is bulgogi?

Bulgogi is een klassiek Koreaans BBQ-vleesproduct. Het is meestal een dun gesneden stuk rundvlees dat is gemarineerd in een peer-soja-ui-mix. Het vlees wordt vervolgens snel verkoold op een Koreaanse BBQ-plaat boven een open vuur. Thuis frituurt men het in een pan op het fornuis. Het wordt geserveerd met rijst, sla en kleine kimchi-voorgerechten en augurken.

bulgogi beef bento |  www.iamafoodblog.com

Pittige bulgogi

Naar mijn mening moet Bulgogi altijd pittig zijn. Waar gaat het over Koreaans eten dat zo veel beter pittig is?

Om pittige bulgogi te maken, roer je er gewoon een beetje gochujang (Koreaanse rode peperpasta) door. Ik zou beginnen met 1 volle theelepel, proeven en vanaf daar gaan op basis van je kruidentolerantie. Doe dit natuurlijk voordat je de marinade aan het vlees toevoegt.

pittige bulgogi |  www.iamafoodblog.com

De beste snitten voor bulgogi-rundvlees

De beste stukken rundvlees voor bulgogi zijn entrecote, rib eye of borst, maar het echte antwoord is, wat je ook kunt vinden dat al in dunne plakjes is gesneden. Het is het dunne snijden dat het echte geheim is van de geweldige Bulgogi. H-Mart of een andere Aziatische supermarkt is je vriend. Als uw standaardsupermarkt een slager heeft, kunt u deze meestal om dunne plakjes vragen. Als laatste redmiddel kun je een homp rundvlees kopen, het snel koelen tot bijna bevroren en naar de stad gaan.

Lees ook:  Makkelijkste Osso Buco - Instant Pot, Crock Pot of Stovetop · Food for Dads

Koreaans bbq-vlees van h-mart |  www.iamafoodblog.com

Heeft u een barbecue nodig?

Bulgogi smaakt het best op een vlam gegrild boven butaangas of houtskool (bulgogi betekent vuurvlees in het Koreaans), maar de meeste mensen doen dat niet thuis, omdat het erg rokerig en mogelijk giftig zal zijn als je onvoldoende ventilatie hebt. Je kunt het beste een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur gebruiken, of gietijzer als je gietijzer mooi gekruid is.

koreaanse bbq |  www.iamafoodblog.com

Wat dacht je van varkensvlees of kip?

Bulgogi is traditioneel rundvlees of varkensvlees, maar kip is een steeds populairdere keuze. Mijn favorieten voor bulgogi van varkensvlees zijn vettere stukken zoals varkenskraag of -wang, of varkensbuik (hoewel dat voor mij een beetje aan de te vette kant is). Voor kip zijn dijen de beste keuze, maar als je goed bent in temperatuurbeheersing, kan een goed gekookte borst levensveranderend goed zijn.

Hoe maak je bulgogi

  1. grof hakken een ui, kern en hak een Aziatische peer (je wilt ongeveer 1 kop ruwe dobbelstenen), en schil je knoflook.
  2. Mengen alle ingrediënten voor de marinade tot een gladde massa.
  3. Marineren uw vlees voor 2 uur of tot ’s nachts.
  4. Grillen of bak je vlees.
  5. Eten met sla, rijst en veel banchan!

bulgogi rundvlees |  www.iamafoodblog.com

Ingrediënten bulgogisaus

Aziatische peer

Aziatische peren, ook wel appelperen genoemd, zijn licht goudgeel, rond en stevig met een knapperige crunch (krokanter dan gewone peren), veel sap en meer zoetheid. Als je geen Aziatische peer kunt vinden, kun je een gewone peer (zoals Bosc) of zoete appel (zoals Fuji) absoluut onderdoen.

Lees ook:  Honinggebakken ham · Food for Dads

Sojasaus

Geloof het of niet, sojasauzen zijn voor elk Aziatisch land anders. Ga voor een Koreaanse sojasaus zoals Sempio als je kunt. Als je dat niet kunt, is een Japanse sojasaus de volgende beste, zoals Kikkoman. Daarna zou er een Chinese lichte sojasaus komen zoals LKK of Pearl River Bridge. Pas ten slotte, als laatste redmiddel, zou je een supermarktmerk als La Choy moeten gebruiken. We nemen sojasauzen hier serieus.

bruine suiker

Als je geen bruine suiker bij de hand hebt, is gewone witte suiker prima.

Geroosterde sesamolie

Dit is niet de gewone sesamolie die je in het olie- en azijnpad vindt. In tegenstelling tot heldere sesamolie is geroosterde sesamolie donker, nootachtig en kan niet worden gebruikt om te frituren. Je vindt het in de Aziatische gangpaden, bij een Aziatische supermarkt of online. Ons favoriete merk is Kadoya.

Rijstazijn

Rijstazijn is een beetje nootachtiger en een stuk zoeter dan de meeste andere azijnen. Veel rijstazijnen die je vindt, zijn gekruide sushirijstazijn, met suiker, zout en mogelijk andere items in de ingrediëntenlijst (let ook op het kleurverschil op het etiket). Dit is niet precies wat je wilt, maar kan nog steeds worden gebruikt. Echte rijstazijn heeft maar één ingrediënt. Elke andere azijn waar je van houdt, zal ook werken.

Gember

Als je een hekel hebt aan het hakken van gember, gebruik dan wat we gebruiken: een Japanse gemberrasp. Ze zijn behoorlijk goedkoop (als je in de buurt van een Daiso woont, kun je ze vaak voor $ 1 krijgen) en waanzinnig effectief. Je hoeft de gember niet eens eerst te schillen! Gebruik een siliconenborstel (of een authentieke houten borstel) om alle stukjes gember eraf te halen als je klaar bent.

Wat is kalbi?

Op de menukaarten van restaurants zie je Bulgogi en Kalbi vaak samen. Dat komt omdat kalbi korte ribben zijn die speciaal voor KBBQ zijn gesneden en meestal worden gemarineerd in bulgogi-saus. Kalbi gesneden korte ribben zijn het middelste vlees hieronder.

Lees ook:  De beste zelfgemaakte pastrami · Food for Dads

bulgogi en kalbi |  www.iamafoodblog.com

Ga dieper

De ultieme gids voor Koreaanse BBQ thuis

Bulgogi is tegenwoordig een van de geweldige gerechten van onze wereld. Ik hoop dat je het eens probeert.

-Mike

Bulgogi Recept |  www.iamafoodblog.com


Bulgogi Recept

Super Hartig Koreaans Gegrild Vlees

Serveert 6

Voorbereidingstijd 5 minuten

Marineertijd 2 uur

Totale tijd 2 uur 5 minuten

  • 1/2 middelgrote ui grof gehakt, ongeveer 1 kop
  • 1/2 Peer klokhuis en in vieren, Bij voorkeur Aziatische peer, ongeveer 1/2 kop
  • 4 kruidnagel knoflook gepeld
  • 1 theelepel gember fijngehakt
  • 2 eetlepel water
  • 1/4 beker sojasaus
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 pond biefstuk dun gesneden, of ander vlees, zie opmerkingen
  • 1 eetlepel gochujang of naar smaak, optioneel
  • Meng de ui, peer, knoflook, gember en water.

  • Meng de uien-peermix met sojasaus, bruine suiker, geroosterde sesamolie, azijn en zwarte peper. Voeg gochujang toe, indien gebruikt.

  • Meng de marinade goed door het vlees en marineer 2 uur tot een nacht.

  • Kook het vlees op een hete plaat/grill, gietijzeren pan of koekenpan met antiaanbaklaag, draai indien nodig om.

Andere goede keuzes voor vlees zijn borst, entrecote of ander dun gesneden vlees dat je in een Aziatische supermarkt kunt vinden. U kunt ook dun gesneden buikspek, kraag, wang of dik gesneden kipfilet of in blokjes gesneden kippendijen gebruiken.
De rest van de peer kun je als garnering in julienne snijden.

Voedingsfeiten

Bulgogi Recept

Hoeveelheid per portie

calorieën 336
Calorieën van Vet 106

% Dagelijkse waarde*

Vet 11.8g18%

Verzadigd vet 3,9 g24%

cholesterol 135mg45%

Natrium 701mg30%

Potassium 677 mg19%

Koolhydraten 7.4g2%

Vezel 0,8 g3%

Suiker 4.6g5%

Eiwit 46,9g94%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.