Mexicaanse rijst · Food for Dads

Inhoudsopgave van: Mexicaanse rijst · Food for Dads


Mexicaanse rijst is waarschijnlijk een van de beste versies van rijst ter wereld.

Het is precies daar met Hainanese kiprijst, gebakken rijst en paella.

Wie houdt er niet van Mexicaanse rijst? Maar wist je dat het supergemakkelijk is om thuis te maken en veel gezonder dan het kopen van die zakken met kant-en-klare rijst die 80% van je dagelijkse natrium uitmaken (serieus, controleer de voedingsinformatie op die zakken). Als je ooit de taco-avond wilt versterken, zijn Mexicaanse rijst, bonen en zelfgemaakte salsa het laaghangende fruit.

Hoe maak je Mexicaanse rijst

Er zijn twee basissoorten rijst in de wereld: luchtig en voorgebakken. Mexicaanse rijst is de voorgebakken soort. Om Mexicaanse rijst te maken, moet je:

 1. Bak je aromaten. Voor mij zijn dit uien, maar je kunt knoflook, venkel, wat je maar wilt toevoegen. Uien zijn echter essentieel.
 2. Bak je rijst en kruiden. Bak je rijst totdat deze aromatisch en doorschijnend wordt. Bak nu ook je droge kruiden, waardoor ze bloeien en hun smaken versterken.
 3. Bak je tomatensaus en oregano. Tomatensaus frituren karamelliseert het en doodt die soms zure tomatensmaak waar niet iedereen van houdt. Hoe meer je niet van tomaten houdt, hoe meer je moet bakken, maar sla de tomaten niet over, want die voegen een essentiële umami toe laag van smaak.
 4. Voeg water toe, kook en stoom de rijst. Voor perfecte, bijna alle rijst, voeg je 1,25 kopjes water toe voor elke kopje rijst, breng aan de kook, kook 17-20 minuten (afhankelijk van hoe al dente je je rijst wilt) en stoom vervolgens 10 minuten.
 5. Pluk en serveer. Zodra die laatste 10 minuten voorbij zijn, roer je de rijst op en serveer je met je favoriete Mexicaanse kanten.
Lees ook:  Pompoenbrood · Food for Dads

hoe maak je Mexicaanse rijst | www.iamafoodblog.com

Moet je echt rijst bakken?

Het braden van de rijst is waarschijnlijk de meest essentiële stap hier om die restauranttextuur te krijgen. Laat het echt nootachtig en bruin worden, het zal het uiteindelijke gerecht verbeteren.

Kun je Mexicaanse rijst maken zonder tomaten?

Ik heb hier een assortiment tomatensaus, van 1/2 kop voor degenen die niet echt van tomatensaus houden tot 1 kop voor degenen die dat wel doen. 1 kopje is beter. Als je echt, echt, echt een hekel hebt aan tomaten, kun je ze verwijderen, maar de rijst zal niet smaken of er hetzelfde uitzien.

Mexicaanse oregano versus gewone oregano

Mexicaanse oregano is eigenlijk een beetje anders dan de gebruikelijke dingen die je in het kruidenpad vindt. Mexicaanse oregano is eigenlijk een heel andere plant! Mexicaanse oregano is inheems in Mexico en heeft een meer bosachtige, citrus-limoen aardse smaak in vergelijking met je typische oregano, die mediterrane oregano is. Je kunt Mexicaanse oregano vinden in het Mexicaanse gangpad van de supermarkt en als je dat niet kunt, kun je gewone oregano gebruiken, maar probeer wat te vinden, het maakt een verschil. (Tenzij je al gewone oregano in je voorraadkast hebt staan, want er gaat niets boven gratis).

Lees ook:  Cheesy Earthquake Bread Recept · Food for Dads

Mexicaanse rijst | www.iamafoodblog.com

Welke rijst kan ik het beste gebruiken voor Mexicaanse rijst?

Mexicaanse rijst kun je het beste maken met langkorrelige rijst. We gebruiken meestal jasmijn, wat niet zo authentiek is, maar ik vind het luchtiger en vochtiger. Je kunt ook bruine rijst gebruiken, wat niet authentiek is, maar niet veel anders smaakt en aantoonbaar gezonder is.

Wat te serveren met Mexicaanse rijst?

Hier zijn enkele ideeën:

Rundvlees Barbacoa | www.iamafoodblog.com

-Mike


Het beste Mexicaanse rijstrecept

Mexicaanse rijst is de perfecte bij- of hoofdgerecht voor elk Mexicaans of Zuidwesters recept dat je maar kunt bedenken.

Serveert 2

Voorbereidingstijd 5 minuten

Kooktijd 20 minuten

Rusttijd 10 minuten

Totale tijd 35 minuten

 • 1 eetlepel olie-
 • 1 kruidnagel knoflook fijngehakt
 • 1/2 ui grof gehakt
 • 1 beker langkorrelige rijst
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel Mexicaanse oregano
 • 1/2 beker tomatensaus (of maximaal 1 kopje)
 • 1.25 beker water